February was a fast and stormy month! Despite countless inches of snow falling outside, we wrapped up a kitchen remodel in Sturbridge, MA. We feel fortunate to be a part of the transformative process.

IMG 0049

Our clients said goodbye to the carpeting in their living and dining rooms, and good riddance to the carpeting in their kitchen and welcomed bamboo flooring throughout the first floor. The new flooring not only looks gorgeous, it is incredibly durable and easy to care for. Using the same flooring in all of the adjoining rooms helps them to flow into each other, and makes the space feel more open.

quartz counter top worcester county ma.jpg

The new kitchen benefits from an improved floor plan that allows for better traffic flow. What was once a cramped "U-shaped" configuration of cabinetry is now a generous "L-shaped" formation. Eliminating less than two linear feet of wall allows the kitchen area to relate better to the adjacent dining room.

landine kitchen final 1

The placement of the appliances changed very little, but the newly remodeled space boasts a much more efficient work zone with a larger, deeper, apron-front sink, and more cabinets to provide additional storage. The wall cabinets were extended to the ceiling to maximize storage, and to balance the proportions of the room in relation to the nearby living area which has a vaulted ceiling.

IMG 0033

Before I get ahead of myself, here are the before photos.

kitchen cabinet install sturbridge ma

During the initial consultation we assessed the  project scope. Our client's shared the following challenges:  The former "U-shaped" configuration made the kitchen work area feel cramped.

counter top replacement MA

The half-wall was a collecting ground for items because there wasn't a cabinet or countertop beneath it to store things in.

bamboo flooring sturbridge ma

The carpeting was difficult to keep clean.

kitchen remodel central ma

The kitchen felt closed-off from the dining and living rooms.

Kitchen remodel Sturbridge MA

Since the rooms were open to each other, the new kitchen needed to relate better with the dining and living areas.

Landine 003

Tile in the entry area was slippery.

Worcester County Remodel

The new flooring needed to blend well with the dining room furniture.


The cook found it hard to converse with guests while preparing meals.

Kitchen remodel MA

The design concept board.


Here are a few photos snapped during the transformation. This picture shows the wall before it was cut down to allow for a larger walkway.


This photo shows the orientation of the dining room table before it was turned ninety degrees. The chandelier above the table was also turned to balance the proportions.

dining room-during

Here's the table after it was rotated ninety degrees, but before the chandelier was turned.

Sturbridge kitchen remodel

New mirrors installed above the kitchen sink allow light to reflect from the patio door on the opposite wall. The decorative mirrors also allow people standing at the sink to see behind them into the dining area. The new pendant and ceiling lights complement the exisiting light fixtures in the front hallway.

IMG 0038

A new tile back splash makes it easy to wipe down cooking splatters.

IMG 0046

Non-porous quartz counter tops are durable, low-maintenance, and beautiful.

IMG 0048

There's Jessy heading out the front door. We are continually inspired by the transformation process of your home, simplified. It's exhilarating to witness the changes in our client's homes, lifestyles, and faces. We wish them many happy, healthy years in their newly remodeled space!

Add a comment

Welcome! My name is Pam Sirois. Chez Sirois features projects that my husband Jessy and I create with our active imaginations, skilled hands, and boundless enthusiasm. Chez Sirois translates to "At the Sirois' (house)." We hope you enjoy every second of your time with us, and maybe even form a few ideas while you're visiting. Here's to making your home the best it can be!

Add a comment